неделя, 19 февруари 2012 г.

Брюкселско зеле с карамелизиран лук

          Вкусна комбинация за всеки, който обича да комбинира зеленчуци с ядки и леко карамелов привкус. Ядките може да изберете според това, с какво разполагате в момента (аз например,  имах само слънчогледови семки) или според вашия вкус.



500гр.брюкселско зеле - разрязва се леко в основата и се бланшира
3с.л. зехтин
1глава кромид лук
100гр. шунка - дребно нарязана
3ч.л.светло кафява захар
3ч.л. червен балсамов оцет
100гр. стафиди
ядки - количеството и вид - по желание

1.Зелето се бланшира в кипяща, солена вода за около 7мин. Изцежда се и брюкселското зеле се изсипва в подходящ за сервиране съд,
2.В зехтина се запържва лукът 3 мин. , добавя се шунката и се запържва още 2 мин. Добавя се захарта, разбърква се непрекъснато около 2 мин., така че да започне да се карамелизира лукът. Добавя се балсамовия оцет и стафидите, разбърква се на слаб огън още 1-2 мин. Карамелизираният лук се изсипва върху зелето.
3. В сух тиган  се запичат ядките и  се изсипват върху лукът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар