понеделник, 27 февруари 2012 г.

Glasgow - да отидем на кафе



Имате ли време? ....
Искам да ви поканя на разходка.
Да излезем, да се поразходим по магазините и да пием по едно кафе.


























неделя, 19 февруари 2012 г.

Брюкселско зеле с карамелизиран лук

          Вкусна комбинация за всеки, който обича да комбинира зеленчуци с ядки и леко карамелов привкус. Ядките може да изберете според това, с какво разполагате в момента (аз например,  имах само слънчогледови семки) или според вашия вкус.



500гр.брюкселско зеле - разрязва се леко в основата и се бланшира
3с.л. зехтин
1глава кромид лук
100гр. шунка - дребно нарязана
3ч.л.светло кафява захар
3ч.л. червен балсамов оцет
100гр. стафиди
ядки - количеството и вид - по желание

1.Зелето се бланшира в кипяща, солена вода за около 7мин. Изцежда се и брюкселското зеле се изсипва в подходящ за сервиране съд,
2.В зехтина се запържва лукът 3 мин. , добавя се шунката и се запържва още 2 мин. Добавя се захарта, разбърква се непрекъснато около 2 мин., така че да започне да се карамелизира лукът. Добавя се балсамовия оцет и стафидите, разбърква се на слаб огън още 1-2 мин. Карамелизираният лук се изсипва върху зелето.
3. В сух тиган  се запичат ядките и  се изсипват върху лукът.

неделя, 12 февруари 2012 г.

Супа със сладки картофи и моркови

 

     Много се изкушавах да напиша "Супа по шотладски" - в смисъл, че тази рецепта и редица други, които искам да ви представя, съм научила тук в Шотландия -но това може да ви подведе, че това са шотландски рецепти. В интерес на истината аз не зная дали са местни, но  ги научих тук, приготвят се  тук и са много вкусни. Мисля да ги сложа в група наречена например "Рецепти от Glasgow" - без да имат претенция да са точно шотландски, но определено да са част от местната кухня.




     И така - Супа със сладки картофи и моркови - това е крем супа, за която се нуждаете от:

3 средни по големина сладки картофа
700 гр. моркови
1 глава кромид
3-4 с.л.зехтин
1/2 до 1 ч.л. кориандър(сух)
2л. пилешки бульон
сол, черен пипер
4с.л. сок от лимон







   За сервиране на супата :

  - сметана - течна или заквасена
  - листа от пресен кориандър
  - крутони
  - сумак - това е добавено от мен( добре се получи )

   1. Загрявате зехтина в тенджерата, в която ще правите супата, слагате нарязания лук, запържвате 3-4 минути. Добавяте кориандъра - запържвате 1 минута.
   2. Добавяте нарязаните сладки картофи и моркови - запържвате 5-6 минути.
   3.Сипвате  бульона и варите.
   4.Следва пасиране и добавяне на подправките.

петък, 10 февруари 2012 г.

Торта Rigo Jansi

   Това е една от многото торти, които съм сложи в отметки и чакаше да бъде направена.Рецептата е от тук.






    Нищо не съм променила, всичко изпълних много прилежно с едно изключение - използвах сладко от кайсии за блатовете. За един блат са необходими 4ч.л. сладко от кайсии, затопля се в микровелето и с една лъжица се посипва върху блата(имаше малки парченца от кайсии, които премахнах). Аз намазах и двата блата, получи се много добре - това съчетание на аромати и вкусове на мен много ми допада. Има и още едно отклонение от рецептата по-горе , в крема сложих 200гр. шоколад и  75гр масло,  за моите вкусове, това беше предостатъчно, но разбира се всичко е въпрос на вкус.




     Тортата е много вкусна, много шоколадова и много лесна , благодаря на Вероника за хубавата рецепта.

понеделник, 6 февруари 2012 г.

Лазаня по мексикански

Лазаня по мексикански 





   Естествено след като е по мексикански в лазанята трябва да има черен боб и царевица - е наистина има, само че , аз бях забравила да попълня резервите си с черен боб и използвах бял. Разбира се това не оказа голямо влияние на вкуса, но все пак с черен боб е по-така, по мексикански.
  Лазанята се прави много лесно и бързо, стига да сте подготвени с продуктите.


1пакет тортили (в пакет са 8бр.)
5с.л.зехтин
1бр. кромид лук - дребно нарязан
3скилитки чесън -дребно нарязан
500гр.бекон - дребно нарязан
1консерва(400гр.)белени,нарязани домати
1консерва(400гр.)черен боб
1консерва(320гр.)царевица
3/4ч.чаша кетчуп
1/2ч.чаша барбекю сос
по желание - чили сос
3/4ч.л. риган
1/2ч.л.кимион
1/2ч.л.сух чесън
400гр.кашкавал
1/2ч.ч. маслини

1. В зехтина се запържва лукът и чесънът.
2.Добавя се бекона- запържва се.
3.Изсипват се доматите (ако желаете повече сос може да сложите 2 консерви) и се оставят да изкипи соса почти напълно.
4.Добавя се кетчупа  и барбекю соса - разбърква се докато кипи, около 1-2 мин.
5.Добавят се подправките и маслините.
Аз не слагам сол, защото бекона и маслините са достатъчно солени.

Редене:
   Ще стане много красиво, ако имате дълбока кръгла тава, но аз нямам и редя лазанята в правоъгълна - на ред по 2 тортили- на 4 реда.
    Реденето е много просто - намазнена тава и ред тортила, ред пълнеж,ред кашкавал - така до свършване на продуктите.
   Пече се в загрята фурна на 220гр. Бързо се изпича, но за съжаление не засякох време.

петък, 3 февруари 2012 г.

Агнешки филенца по шведски

1кг.месо
100гр.масло
50гр.лук
50гр.моркови
50гр.целина
30гр.брашно
100гр.бяло вино
800гр.пилешки бульон
150гр.течна сметана
черен пипер

За гарнитура ориз-пилаф.


1.Месото се подсушава и се запържва в маслото до зачервяване.Изважда се.
2.В маслото се запържват зеленчуците, прибавя се брашното и след като се запържи, се залива с бульона и виното. Прибавя се месото.Кипи 25 минути.
3.Добавя се сметаната и черния пипер.Кипи 2-3 мин.Соса се пасира.

Сервира се върху ориз - пилаф, който е поставен в средата, а нарязаното месо  - върху него, и се полива със соса.
Селски пай


4 картофа - обелени, нарязани и сварени като за пюре
4 с.л. прясно мляко за пюрето
сол

3с.л. зехтин
1гл.лук - ситно нарязан
1 морков - обелен нарязан на дребна
3 скелитки чесън - дребно нарязан
500гр.кайма
400гр.домати нарязани на дребно от консерва
кетчуп
200гр.телешки бульон
1-2 с.л. царевично нишесте
сол, черен пипер, чубрица

1.Сваряваме картофите.Правим гъсто  пюре с млякото и солта.
2. В зехтина запържваме зеленчуците, добавяме каймата, запържваме 5 минути, добавяме доматите.
3.Като изкипи сока на доматите, добавяме нишестето , бульона, кетчупа. Кипи до сгъстяване.Добавяме подправките.
4.Сместа се изсипва в подходящ за пай съд, отгоре се покрива с пюрето и се нарязват 3-4 парченце масло.
5.В загрята фурна на 200гр. ,   10-15 минути.